Wiosenna frittata z warzywami
Wiosenna frittata z warzywami
Wraz z przyjściem kalendarzowej wiosny, na naszych talerzach zaczynają gościć kolorowe posiłki, bogate w warzywa sezonowe. Jedną z propozycji, jest frittata - idealna na obiad lub kolację!
|
24 Mar 2022 |
S.Z. |
Proste dania w wykwintnym wydaniu – wyszukane tosty, zaskakujące kanapki - przepisy
Proste dania w wykwintnym wydaniu – wyszukane tosty, zaskakujące kanapki
Macie wrażenie, że znowu szykujecie na śniadanie to samo? Brakuje Wam pomysłów na smaczne danie, które będzie proste do wykonania, ale zaskakujące w smaku? Czasem wystarczy tylko jeden składnik, ciekawe połączenie produktów lub oryginalny sos, by nawet z pozoru powszechne kanapki lub powtarzalne tosty stały się wykwintną propozycją. Sięgnijcie po wyjątkowe przepisy, które z pewnością szybko znikną z talerza.
|
27 Lut 2022 |
S.Z. |
Amerykańskie pączki z dziurką - przepis na donuty
Amerykańskie pączki z dziurką - przepis na donuty
Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami! Zamiast stać w długich kolejkach do cukierni po pączki, spróbuj przygotować je w domowym zaciszu! Pączki z dziurką, powszechnie znane jako donuty, to idealna propozycja dla wszystkich łasuchów. Sprawdźcie nasz przepis!
|
24 Lut 2022 |
S.Z. |
Na tropie wakacyjnych smaków – rozgrzewające dania zimową porą
Na tropie wakacyjnych smaków – rozgrzewające dania zimową porą
Sezon na rozgrzewające dania w pełni! Nic tak nie polepsza naszego nastroju, jak talerz pysznego, ciepłego obiadu, gdy zmarznięci wróciliśmy właśnie do domu. Aby jeszcze bardziej umilić chwile jedzenia, zdecydujmy się na egzotyczne potrawy z ciepłych krajów. Przeniosą nas na chwilę na hiszpańskie uliczki, upalne plaże w Meksyku czy gorące afrykańskie klimaty. Zapraszamy na rozgrzewającą, kulinarną podróż dookoła świata.
|
05 Lut 2022 |
S.Z. |
Pyszny karnawał - przepis na churrosy
Pyszny karnawał - przepis na churrosy
Karnawał to nie tylko czas spotkań z przyjaciółmi, ale również czas pysznych przekąsek i deserów. Jedną z propozycji, która zachwyci każdego miłośnika słodkości są churrosy, czyli tradycyjny hiszpański wypiek. Jak go przygotować?
|
29 Sty 2022 |
S.Z. |
Kibicu, przygotuj się na mecz z Gorenje - przepisy kulinarne
Kibicu, przygotuj się na mecz z Gorenje - przepisy kulinarne
Sportowe zmagania to zawsze wielkie wydarzenie, a kibicowanie to nasz sport narodowy. To czego nam wtedy potrzeba to wygodna kanapa, telewizor i dobre jedzenie. Uwielbiamy kibicować i z zapałem śledzić poczynania zawodników czy to na żywo czy na ekranie telewizora. Emocje jakie temu towarzyszą zaostrzają również nasz apetyt, a wtedy kusi nas by sięgnąć po szybką przekąskę, najczęściej tę gotową ze sklepu, której skład nie zawsze jest mistrzowski. A przecież można szybko, łatwo i samodzielnie przygotować smaczne i zdrowe menu na rozgrywki.
|
12 Sty 2022 |
S.Z. |
Bruschetta pomidory + zioła OLE! – wybierz wyjątkowy smak i odkryj karnawałowe przysmaki - przepisy
Bruschetta pomidory + zioła OLE! – wybierz wyjątkowy smak i odkryj karnawałowe przysmaki
Odkryj NOWOŚĆ marki OLE! Bruschetta pomidory + zioła. To przygotowana w oparciu o włoskie receptury wyjątkowa przekąska ze świeżych, soczystych kawałków pomidorów z aromatycznymi dodatkami – ziół i przypraw. Otwórz się na śródziemnomorski klimat i razem z OLE! kreuj karnawałowe przysmaki.
|
04 Sty 2022 |
S.Z. |
Świąteczno-noworoczny napój jajeczny – przepis na tradycyjny anglosaski eggnog
Świąteczno-noworoczny napój jajeczny – przepis na tradycyjny anglosaski eggnog
Boże Narodzenie i Nowy Rok to czas obfitujący w zwyczaje, również te kulinarne. Z przyjemnością co roku przygotowujemy potrawy według tradycyjnych, polskich przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Warto jednak zajrzeć też na stoły w innych krajach i spróbować nowych smakołyków. Polecamy eggnog – aromatyczny napój na bazie jajek, mleka i korzennych przypraw, którym świąteczne i noworoczne toasty od wieków wznoszą Anglicy i Amerykanie.
|
22 Gru 2021 |
S.Z. |
Czenaki, czyli zupa gruzińska zapiekana w piekarniku
Czenaki, czyli zupa gruzińska zapiekana w piekarniku
Czenaki jest prostym, jednogarnkowym daniem, dla miłośników baraniny. To rozgrzewająca zupa gulaszowa, idealna na chłodne jesienne popołudnia. Tradycyjną gruzińską czenaki podaje się w tych samych glinianych naczyniach, w których zupa została zapieczona, co wpływa na niesamowity aromat podczas jedzenia. Jak przygotować czenaki?
|
30 Lis 2021 |
S.Z. |
Rozgrzewająca masala chai
Rozgrzewająca masala chai
W jesienne dni polecamy indyjską herbata masala chai. Korzenne przyprawy, czarna herbata oraz napój sojowy, zamiast tradycyjnego mleka, gwarantują rozgrzanie i niesamowite doznania smakowe!
|
15 Lis 2021 |
S.Z. |
Chikhirtma, czyli gruzińska odsłona rosołu
Chikhirtma, czyli gruzińska odsłona rosołu
Czy istnieje coś bardziej kojącego niż gorąca zupa w chłodny jesienny dzień? Chikhirtma to tradycyjna gruzińska potrawa, która na pierwszy rzut oka przypomina rosół. Idealnie sprawdzi się jako antidotum na melancholię. Jak ją przyrządzić?
|
30 Wrz 2021 |
S.Z. |
Zapiekanka estońska z kaszą jęczmienną
Zapiekanka estońska z kaszą jęczmienną
Zapiekanka estońska to wyjątkowe danie przygotowane z trzech głównych składników: mięsa wieprzowego, kiszonej kapusty oraz kaszy. Doskonale smakuje z dodatkiem domowego sosu grzybowego. Smacznego!
|
28 Wrz 2021 |
S.Z. |
Bezglutenowa kuchnia włoska – pyszna i nieskomplikowana
Bezglutenowa kuchnia włoska – pyszna i nieskomplikowana
Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych i najsmaczniejszych kuchni świata. Wyróżniają ją wysokiej jakości świeże składniki, proste przygotowanie oraz odpowiednio dobrane przyprawy i zioła. Do najczęściej przyrządzanych dań włoskich należą makarony, pizza i inne specjały mączne, a także aromatyczne sosy i dodatki. Czym zastąpić i jak przygotowywać popularne włoskie, potrawy przez osobę unikającą glutenu w diecie?
|
19 Wrz 2021 |
S.Z. |
Polska mizeria, a może greckie tzatziki – którą przystawkę z ogórkiem wybrać?
Polska mizeria, a może greckie tzatziki – którą przystawkę z ogórkiem wybrać?
Lato to czas najlepszych i najsmaczniejszych ogórków gruntowych – w niejednym polskim domu trwa intensywny czas przygotowań zapasów na zimę w formie ogórków kwaszonych, konserwowych, niekiedy z dodatkiem chili, curry lub innych egzotycznych przypraw. Ale w wakacje uwielbiamy przede wszystkim świeże ogórki w towarzystwie śmietany lub jogurtu naturalnego z dodatkiem koperku. Pyszna polska mizeria ma też swój śródziemnomorski odpowiednik – tzatziki. Wyrazisty sos pochodzący z Grecji może być wspaniałym urozmaiceniem niejednego przyjęcia, nie tylko w ogrodzie.
|
13 Sie 2021 |
S.Z. |
Byriani z ryżem i warzywami = przepis
Byriani z ryżem i warzywami
Kuchnia indyjska to prawdziwa rewia smaków i aromatów. Dziś przygotowaliśmy przepis na byriani – klasyczne danie indyjskiej kuchni. Ryż basmati, mnóstwo warzyw, przypraw i ziół. Sami spróbujcie! Smacznego!
|
09 Sie 2021 |
S.Z. |
Włochy na wyciągnięcie ręki!
Włochy na wyciągnięcie ręki!
Odkryj niepowtarzalny smak Bruschetta pomidory + czosnek + oregano OLE!
|
05 Sie 2021 |
S.Z. |
Rodzinna fiesta w gruzińskim stylu! - przepis
Rodzinna fiesta w gruzińskim stylu!
Lato zachęca nas do wychodzenia na zewnątrz, spędzania czasu wolnego z naszymi rodzinami lub znajomymi i wspólnego cieszenia się chwilami oraz posiłkiem. Zachwyć swoich bliskich wspaniałą kuchnią gruzińską. Pomóc w tym może przepis na odżakhuri, czyli w dosłownym znaczeniu danie rodzinne.
|
25 Lip 2021 |
S.Z. |
Bruschetta pomidory + zioła - przepis
Bruschetta pomidory + zioła
Poznaj jedną z najwspanialszych śródziemnomorskich przekąsek. Odkryj prawdziwą kwintesencje lata zamkniętą w wygodnym słoiczku. Niebanalny smak, głębia aromatu i nieograniczone kulinarne możliwości – to tylko kilka z zalet NOWOŚCI OLE! – Bruschetta pomidory + zioła.
|
06 Lip 2021 |
S.Z. |
Letnie szaleństwo – przepis na tartę z truskawkami
Letnie szaleństwo – przepis na tartę z truskawkami
Lato to czas na pierwsze owoce w naszych ogrodach. Kwintesencją tej pory roku są truskawki, które cieszą się ogromną popularnością w Gruzji. Prostym w przygotowaniu deserem z truskawkami jest tarta, która zachwyci gości podczas Twojego przyjęcia w ogrodzie.
|
05 Lip 2021 |
S.Z. |
Naleśniki po bretońsku, czyli jakie?
Naleśniki po bretońsku, czyli jakie?
Poznaj przepis, którego nie znałaś Uwielbiasz naleśniki, ale chcesz spróbować czegoś nowego? Te na słodko zazwyczaj jesz na śniadanie, a tym razem szukasz bardziej wytrawnej wersji, którą można podać na obiad albo zaskakującą kolację dla dwojga? Jeśli dodatkowo zależy Ci na stosowaniu zdrowszych zamienników dla pszennej mąki, mamy dla Ciebie rozwiązanie idealne – naleśniki po bretońsku, czyli prosty i smaczny posiłek z mąki gryczanej i z pysznym farszem z sera, szynki i jajka.
|
24 Maj 2021 |
S.Z. |