5 prostych trików na przechowywanie świeżych ziół – sprawdź, czy znasz je wszystkie!
Wpisany przez S.Z.   
niedziela, 24 sierpnia 2025 13:19

5 prostych trików na przechowywanie świeżych ziół – sprawdź, czy znasz je wszystkie!

Zioła to aromatyczne dopełnienie niemal każdego dania – od klasycznego rosołu po orzeźwiające sałatki i letnie lemoniady. Jednak ich delikatna struktura sprawia, że szybko więdną, tracą smak, a w efekcie... lądują w koszu. Czy da się przedłużyć ich świeżość? Oczywiście – i to bez specjalistycznych sprzętów! Z pomocą przychodzą proste sposoby, które dzięki sprytnemu wykorzystaniu domowych artykułów, pozwalają zachować zioła w doskonałym stanie przez wiele dni, a nawet tygodni.

1. Zioła jak kwiaty – czyli bukiet w lodówce

Najprostszy sposób przechowywania świeżych ziół? Potraktuj je jak kwiaty cięte! Zaraz po przyniesieniu ze sklepu:

• opłucz i lekko osusz zioła,
• przytnij końcówki łodyg,
• włóż do słoika lub szklanki z wodą,
• luźno przykryj całość folią spożywczą lub nałóż woreczek śniadaniowy, by ograniczyć dopływ powietrza i spowolnić więdnięcie.

Taki bukiet ziołowy wstaw następnie do lodówki. – Jedynym wyjątkiem jest tu bazylia, którą najlepiej jest trzymać w temperaturze pokojowej, np. na kuchennym blacie. Wodę w szklance lub słoiku postarajmy się wymieniać co 2-3 dni – to dodatkowo przedłuży świeżość ziół – podpowiada Marta Krokowicz, ekspertka marki Paclan.

2. Mrożenie ziół w porcjach – oszczędność i wygoda

Kto choć raz nie natknął się na koperek w babcinej lub maminej zamrażarce? A to dlatego, że zioła świetnie znoszą niskie temperatury. Idąc za przykładem doświadczonych gospodyń – zamróź je i wykorzystaj do gotowania w dowolnej chwili. Jak je przygotować do mrożenia? W kilku prostych krokach:

• opłucz zioła,
• posiekaj je na drobno,
• podziel na porcje (np. po 3–4 łyżki),
• włóż do woreczków do mrożenia,

I gotowe! Po wyjęciu z zamrażarki wystarczy wrzucić taką porcję bezpośrednio do garnka z zupą lub na patelnię.

– Przygotowane porcje ziół to ogromna oszczędność czasu w kuchni. Wystarczy sięgnąć do zamrażarki – bez mycia i siekania. Zioła najlepiej pakować w woreczki do mrożenia – zajmują niewiele miejsca, są elastyczne i pozwalają uniknąć przenikania się zapachów. Nie zapominajmy o ich odpowiednim opisaniu – nawet jeśli na co dzień nie mamy problemu z rozróżnieniem ziół, te posiekane i zamrożone mogą nas lekko zmylić. Z myślą o takich sytuacjach na naszych woreczkach znalazło się miejsce na nazwę produktu i datę włożenia go do zamrażarki – tłumaczy ekspertka marki Paclan.

3. Świeżość pod kontrolą: wilgotny ręcznik + woreczek

Jeśli mamy w planach wykorzystanie ziół w krótszym czasie i nie chcemy ich mrozić, to możemy przechować je w lodówce. Jednak warto pamiętać o tym, że miękkie zioła, takie jak koperek, natka pietruszki czy szczypiorek, wymagają delikatniejszego podejścia. By nie zwiędły po dwóch dniach, zastosuj prosty trik:

• zawiń je w lekko wilgotny ręcznik papierowy,
• włóż do strunowego woreczka,
• przechowuj w lodówce.

Tak zabezpieczone zioła nie tylko przetrwają dłużej, ale zachowają soczystą zieleń, jędrność i swój naturalny aromat.

4. Gotowe miksy – ziołowy pomocnik kucharza

Lubisz szybkie gotowanie? Przygotuj własne mieszanki tematyczne i zamróź je na później. Jeśli zastanawiasz się, jakie miksy warto stworzyć, spróbuj najpierw z tymi najczęściej używanymi:

• „do rosołu” – z pietruszką, lubczykiem i koperkiem,
• „włoski” – z bazylią, oregano i tymiankiem,
• „do ryby” – z koperkiem, kolendrą i trawą cytrynową.

Możesz stworzyć dowolną ziołową kombinację, która sprawdzi się w Twoich potrawach. Przed włożeniem do zamrażarki porcje zapakuj do woreczków i podpisz markerem.

5. Całe gałązki w folii spożywczej

Niektóre zioła, jak rozmaryn, oregano czy tymianek świetnie przechowują się w spożywczej foli. Aby przedłużyć ich świeżość:

• delikatnie osusz gałązki,
• szczelnie owiń je folią,
• umieść w dolnej szufladzie lodówki.

W ten sposób zachowają jędrność i aromat nawet przez tydzień.

Tego lepiej unikać – ziołowe błędy w kuchni

Jest kilka rzeczy, które możesz zrobić, by uniknąć przedwczesnego psucia się ziół. Co to takiego?

• nie przechowuj ich mokrych ani rzuconych luzem w lodówce – to sprzyja powstawaniu pleśni,
• trzymaj je z dala od tylnej ściany lodówki, aby nie przymarzały,
• bazylia nie lubi zimna – w lodówce traci kolor i smak, dlatego najlepiej rośnie i zachowuje aromat na kuchennym blacie w szklance z wodą.

Świeże zioła zawsze pod ręką

Dzięki tym prostym metodom i kilku zwykłym produktom kuchennym, możesz cieszyć się aromatem świeżych ziół przez cały tydzień – a nawet dłużej. Kluczem jest tu dobre przygotowanie, minimalizacja dostępu powietrza i przechowywanie w odpowiednich warunkach. Spróbuj i przekonaj się, jakie to proste!

www.paclan.pl 
https://www.facebook.com/paclanpl/ 
https://www.instagram.com/paclanpl/?hl=pl 

/źródło - /

Poprawiony: niedziela, 24 sierpnia 2025 13:40