Wiosenna frittata z warzywami
Wraz z przyjściem kalendarzowej wiosny, na naszych talerzach zaczynają gościć kolorowe posiłki, bogate w warzywa sezonowe. Jedną z propozycji, jest frittata - idealna na obiad lub kolację!
Składniki: • 1 łyżka oliwy z oliwek • 250 g różyczek brokuła • 100 g pora • 1 duża czerwona papryka • 3 zielone cebulki • 2 ząbki czosnku • 1/2 łyżeczki soli • 1/4 łyżeczki pieprzu • 8 dużych jaj • 1/2 szklanki startego sera cheddar
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj żaroodporne lub żeliwne naczynie o średnicy około 20 cm i posmaruj je oliwą. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj brokuły i pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż, aż warzywa zaczną mięknąć - zwykle trwa to około 5 minut. Dodaj posiekaną zieloną cebulę, drobno pokrojony i zmiażdżony czosnek. Przypraw solą i pieprzem - możesz dodać też swoje ulubione zioła. Smaż jeszcze przez minutę, a następne zdejmij z ognia i odstaw na bok. W dużej misce ubij jajka za pomocą trzepaczki, a następnie dodaj do nich ser i warzywa z patelni. Wymieszaj dokładnie, a następnie przelej do przygotowanego wcześniej naczynia. Danie piecz przez około 40 minut na środkowej półce piekarnika. Wyjmij i pozostaw na 5 minut do lekkiego ostygnięcia. ,w temperaturze pokojowej. Wiosenną frittatę podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej, w towarzystwie półwytrawnego białego wina gruzińskiego Marani Tbilisuri.
O Marani: Wina Marani są oryginalnymi gruzińskimi winami, produkowanymi w regionie Kacheti – Telawi. Winiarnia łączy nowoczesne technologie ze starożytnymi metodami wytwarzania wina. Beczki dębowe sąsiadują tu z tradycyjnymi amforami glinianymi – KWEWRI, zakopanymi w ziemi piwnicy, którą nazywa się „Marani”. Region Kacheti dzieli się na siedem najważniejszych mikroregionów dla win o zastrzeżonym nazewnictwie miejsca pochodzenia upraw winorośli. Prawy brzeg rzeki Alazani zajmują mikroregiony „Tsinandali”, „Vazisubani”, „Akhasheni” i „Mukuzani”, a mikroregiony „Napareuli”, „Kvareli” i „Kindzmarauli” są położone przy malowniczym podnóżu Dużego Kaukazu, na lewym brzegu rzeki Alazani. Tutaj rodzą się wyborne wina czerwone i białe, wytrawne i półsłodkie ze złożonym bukietem i niepowtarzalnym smakiem, które zyskują uznanie na całym świecie. Importerem win w Polsce jest Marani 1915 Sp. z o.o. Więcej informacji na stronie: http://www.marani.com.pl/
/źródło - / |