Amerykańskie pączki z dziurką - przepis na donuty
Wpisany przez S.Z.   
czwartek, 24 lutego 2022 11:30

Amerykańskie pączki z dziurką - przepis na donuty

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami! Zamiast stać w długich kolejkach do cukierni po pączki, spróbuj przygotować je w domowym zaciszu! Pączki z dziurką, powszechnie znane jako donuty, to idealna propozycja dla wszystkich łasuchów. Sprawdźcie nasz przepis!

Składniki:
• 1/2 szklanki śmietany 18%
• 1/2 szklanki mleka
• ¼ szklanki cukru drobnego
• 1 łyżeczka aktywnych suchych drożdży
• ¾ łyżeczki soli
• 2 filiżanki mąki pszennej
• 1,5 l oleju lub smalec do smażenia
Przygotowanie:
Do małego rondelka wlej śmietanę, mleko i cukier. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Następnie zdejmij z ognia i odstaw do lekkiego ostygnięcia. Posyp powierzchnię masy aktywnymi suchymi drożdżami i pozostaw na 10 - 15 minut - drożdże powinny zacząć pracować.
Dodaj mąkę i sól do miski miksera i połącz ze sobą. Dodaj masę z drożdżami i wyrabiaj ciasto hakiem na małej prędkości przez około 5 minut. Nasmaruj olejem szklaną miskę i dłonie. Wyciągnij ciasto z miski i uformuj je w kulę w dłoniach, a następnie umieść w naoliwionej misce. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny, aż ciasto co najmniej podwoi swoją objętość.
Wyłóż ciasto na lekko oprószony mąką blat i rozwałkuj je na grubość około 1 cm. Użyj okrągłej foremki do wycinania donutów i mniejszej okrągłej foremki do wycinania dziurek. Z ciasta z wyciętych otworów uformuj kulę i pozostaw na około 10 - 15 minut, a następnie rozwałkuj ciasto ponownie i wytnij kolejne pączki. Kontynuuj tę czynność, aż wykroisz wszystkie donuty.
Rozgrzej olej w garnku z grubym dnem do temperatury 180°C, użyj termometru, aby monitorować temperaturę podczas smażenia, ponieważ może być konieczna regulacja ciepła. Staraj się utrzymać temperaturę pomiędzy 175°F - 185°F.
Wrzuć 3-4 pączki na gorący olej, w zależności od wielkości garnka, i smaż do uzyskania złotego koloru, przewracając pączki w połowie smażenia. Pamiętaj, aby nie smażyć zbyt wielu donutów jednocześnie - powinny one swobodnie pływać.
Wyjmij pączki z gorącego oleju i umieść je na kratce do studzenia lub ręcznikach papierowych, aby odsączyć nadmiar oleju.
Donuty podawaj posypane cukrem pudrem, polewą czekoladową, lukrem lub innymi ulubionymi dodatkami. Ostatnie dni karnawału umili Ci także musujące białe półsłodkie wino Marani o aromacie jabłkowych pestek, waty cukrowej, syropu z pigwy, gruszki z syropu.

O Marani:
Wina Marani są oryginalnymi gruzińskimi winami, produkowanymi w regionie Kacheti – Telawi. Winiarnia łączy nowoczesne technologie ze starożytnymi metodami wytwarzania wina. Beczki dębowe sąsiadują tu z tradycyjnymi amforami glinianymi – KWEWRI, zakopanymi w ziemi piwnicy, którą nazywa się „Marani”. Region Kacheti dzieli się na siedem najważniejszych mikroregionów dla win o zastrzeżonym nazewnictwie miejsca pochodzenia upraw winorośli. Prawy brzeg rzeki Alazani zajmują mikroregiony „Tsinandali”, „Vazisubani”, „Akhasheni” i „Mukuzani”, a mikroregiony „Napareuli”, „Kvareli” i „Kindzmarauli” są położone przy malowniczym podnóżu Dużego Kaukazu, na lewym brzegu rzeki Alazani. Tutaj rodzą się wyborne wina czerwone i białe, wytrawne i półsłodkie ze złożonym bukietem i niepowtarzalnym smakiem, które zyskują uznanie na całym świecie. Importerem win w Polsce jest Marani 1915 Sp. z o.o. Więcej informacji na stronie: http://www.marani.com.pl/

/źródło - /