Zmiana nawyków żywieniowych po Nowym Roku? To nie takie trudne jak mogłoby się wydawać!
Wpisany przez S.Z.   
czwartek, 20 stycznia 2022 20:13

Zmiana nawyków żywieniowych po Nowym Roku? To nie takie trudne jak mogłoby się wydawać!

Co prawda mamy za sobą pierwszą połowę stycznia, ale wszelkie postanowienia noworoczne wciąż mocno wybrzmiewają wśród naszych bliskich i znajomych. Do wszystkiego można jednak podjeść ze spokojną głową. Radzimy jak bez zbędnej presji zacząć kształtować w sobie dobre nawyki żywieniowe.

 

SKĄD TYLE CIŚNIENIA?
Nowy Rok niesie ze sobą wiele emocji i nadziei. Jesteś już zmęczony/a ciągłą presją związaną z dążeniem do wysoko założonych celów? Początek roku to czas, kiedy wiele osób narzuca sobie coś trudnego do zrealizowania i często bardzo szybko odpuszcza. Dlaczego? Niestety część z nas oczekuje, że efekty przyjdą błyskawicznie i najlepiej najniższym kosztem, bez zużywania dużych zasobów energii. Nic bardziej mylnego! Jaka jest recepta na to, by stawiać sobie obietnice z głową i z umiarem? Wsłuchaj się w potrzeby swojego ciała i pamiętaj, by zaczynać od małych kroków. To one w dłuższej perspektywie przyniosą nam realne korzyści i wpłyną na nasze zdrowie.

ZACZNIJ OD SYCĄCEGO ŚNIADANIA
Nie musisz od razu stawiać na drastyczne obcinanie kalorii i ekstremalne głodówki. Diety bywają wyniszczające, a Twój organizm prędzej czy później upomni się o kalorie, które dotychczas regularnie mu dostarczałeś/aś. Ucz się cierpliwości i długodystansowych celów. Nie tylko jeśli chodzi o sposób, w jaki się odżywiasz. Takie podejście dobrze nastroi Cię do ulepszenia innych sfer w życiu – w pracy, w domu, czy w gronie przyjaciół. Co możesz zmienić już teraz? Pomyśl o śniadaniach, które spożywasz codziennie. Kluczem do prawidłowego odżywiania jest zapewnienie sobie odpowiedniej ilości składników odżywczych. Powinieneś/aś pilnować zbilansowanej diety – Twoje posiłki powinny zawierać odpowiednie ilości białka, tłuszczów i węglowodanów. Dzięki temu będziesz mieć energię przez cały dzień. Solidne i pożywne śniadanie podkręca metabolizm. To paliwo pozwalające na lepszą koncentrację i lepsze wyniki w dalszej części dnia.

W TAKIM RAZIE CO JEŚĆ?
Doskonale wiemy, że zdrowe odżywianie nie zawsze jest łatwe, ale mamy rady, które mogą ułatwić Twoją codzienność. Spróbuj ograniczać niektóre produkty. Nie musisz rezygnować ze słodkości – zamiast cukru wybierz ksylitol, erytrol lub naturalne słodziki, takie jak miód czy syrop z agawy. W miejsce mąki pszennej użyj zmielonych płatków owsianych, które są zdrowe i bardzo sycące. Przygotuj pyszne owsiane placki bananowe, pomijając właśnie mąkę. Niezwykle pożywne będą jajka, które możesz przygotować na naprawdę wiele sposobów. Wiele inspiracji i pomysłów znajdziesz na Cookidoo® – jajka „chmurki”, frittata, shakshuka (także z zielonymi warzywami), pasta jajeczna, jajka faszerowane. Jaja to wyjątkowe źródło białka i witamin, w dodatku świetnie komponują się ze składnikami, które każdy ma w domu. Dobrze smakują z awokado, boczkiem, a nawet łososiem. Warto poznać też przepisy na szybkie omlety, do których dodasz składniki, które lubisz najbardziej. Co powiesz na dodatki takie jak szynka i brokuły? Takie połączenie zapewni Ci poczucie sytości przez kolejne kilka godzin. Szynka dostarczy dodatkowej ilości białka organizmowi, a brokuły to jedne z najzdrowszych warzyw, bogate w antyoksydanty. Mamy dla Ciebie więcej propozycji! Znajdziesz je na Cookidoo®, platformie z przepisami na urządzenie Thermomix®. Dzięki samemu urządzeniu Thermomix® jeszcze sprawniej przygotujesz swoje ulubione posiłki, często w jednym naczyniu.

ZDROWE OGRANICZENIA I PROSTE ZAMIENNIKI
Wsłuchaj się w swój organizm, obserwuj swoje potrzeby i szukaj zdrowych rozwiązań. Jednym z nich jest dieta z niskim indeksem glikemicznym. Zalecana jest osobom z nadwagą lub cukrzycą, ale tak naprawdę to złoty środek dla każdego z nas. Indeks glikemiczny to wskaźnik, który informuje o tym, jak gwałtownie wzrasta poziom glukozy we krwi po spożyciu danego produktu w określonym czasie. Dzięki tej wiedzy możesz zaplanować posiłki w taki sposób, by uniknąć gwałtownych skoków cukru. Staraj się ograniczać produkty zawierające dużą ilość węglowodanów (ryż, ziemniaki, żywność przetworzona, produkty pszenne). Łatwo możesz przygotować ich zdrowsze odpowiedniki. Wypróbuj ryż ze zmielonego kalafiora, a zamiast puree ziemniaczanego przygotuj puree z selera lub zielonego groszku. Nie musisz też całkowicie rezygnować z pieczywa. Sam/a możesz upiec chleb o niskim indeksie glikemicznym. Zamiast klasycznej mąki białej, wybieraj jej zdrowsze odpowiedniki – mąki razowe, orkiszowe czy żytnie. Nie zapominaj o garści superfoods w postaci różnorodnych ziaren (dyni czy słonecznika).

Owsiane placki bananowe
(TM6, TM5)

SKŁADNIKI
70 g płatków owsianych
1 banan, dojrzały (ok. 100 g), pokrojony na kawałki
2 jajka
1 łyżeczka cukru wanilinowego, wykonanego w TM (opcjonalnie) lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego (opcjonalnie)
¼ łyżeczki cynamonu, mielonego (opcjonalnie) lub ¼ łyżeczki kardamonu, mielonego (opcjonalnie)
olej, do smażenia

PRZYDATNE PRZYBORY KUCHENNE
nieprzywierająca patelnia
blender lub malakser

CZĘŚCI URZĄDZENIA THERMOMIX
miarka

SPRZĘT KUCHENNY
kuchenka

Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®

1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć płatki owsiane, zmielić 5 s/obr. 10.

2. Dodać banana, jajka, cukier wanilinowy i cynamon, zmiksować 5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia. Na kuchence rozgrzać niewielką ilość oleju na nieprzywierającej patelni. Nakładać 1-2 łyżki ciasta, formując placki (Ø ok. 4 cm). Smażyć na średniej mocy palnika ok. 1 min lub do momentu, aż na powierzchni utworzą się pękające pęcherzyki powietrza, następnie placki przewrócić i smażyć ok. 30 s. Czynności powtórzyć z pozostałym ciastem. Owsiane placki bananowe podawać z ulubionymi dodatkami, np. jogurtem, owocami lub dżemem.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®

1. Odmierzone płatki owsiane zblendować lub zmielić w malakserze

2. Do naczynia z płatkami dodać banana, jajka, cukier wanilinowy i cynamon. Całość ponownie zblendować na jednolitą masę. Rozgrzać niewielką ilość oleju na nieprzywierającej patelni. Nakładać 1-2 łyżki ciasta, forując placki (Ø ok. 4 cm). Smażyć na średniej mocy palnika ok. 1 min lub do momentu, aż na powierzchni utworzą się pękające pęcherzyki powietrza, następnie placki przewrócić i smażyć ok. 30 s. Czynności powtórzyć z pozostałym ciastem. Owsiane placki bananowe podawać z ulubionymi dodatkami, np. jogurtem, owocami lub dżemem.

/źródło - /

Poprawiony: czwartek, 20 stycznia 2022 20:25