Zapiekanka estońska z kaszą jęczmienną
Wpisany przez S.Z.   
wtorek, 28 września 2021 17:54

Zapiekanka estońska z kaszą jęczmienną

Zapiekanka estońska to wyjątkowe danie przygotowane z trzech głównych składników: mięsa wieprzowego, kiszonej kapusty oraz kaszy. Doskonale smakuje z dodatkiem domowego sosu grzybowego. Smacznego!

 

Składniki:
* 200g kaszy jęczmiennej grubej (np. marki Halina)
* 900g łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę
* 1 łyżka majeranku
* 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
* 1 łyżeczka czarnego pieprzu
* 1 łyżeczka soli
* 600g kapusty kiszonej
* 2 cebule posiekane drobno
* 1 szklanka bulionu lub wody
* 1 łyżka cukr

Przygotowanie:

1. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Mięso przyprawić majerankiem, papryką, solą, pieprzem i usmażyć. Kapustę wymieszać z cebulą.
3. W naczyniu ułożyć warstwowo kapustę i mięso. Na ostatnią warstwę nałożyć kaszę i całość podlać podlać bulionem lub wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40 minut

więcj na www.halina.eu

/źródło - /

Poprawiony: wtorek, 28 września 2021 18:09