Roślinne zamienniki – dieta przyszłości? Sprawdź, jak nowe technologie zmieniają nasze talerze |
Wpisany przez S.Z. |
poniedziałek, 20 września 2021 16:43 |
Roślinne zamienniki – dieta przyszłości? Sprawdź, jak nowe technologie zmieniają nasze talerzeRoślinne zamienniki z każdym miesiącem zyskują na popularności. Na sklepowych półkach bez problemu znajdziemy już nie tylko alternatywy dla mięsa, ale także wegańskie sery, jajka, a nawet roślinne odpowiedniki ryb i owoców morza. Wciąż jednak zaskakują rozwiązania rozwijane przez naukowców w laboratoriach na całym świecie. Mowa tu m.in. o mięsie z probówki, drukarki 3D lub wegańskich jajkach ugotowanych na twardo. Czy jesteśmy na to gotowi? Jaka przyszłość rysuje się na naszych talerzach?
Gama zamienników produktów odzwierzęcych rozszerza się niezwykle dynamicznie. Na popularności zyskują alternatywy dla mięs, jogurtów, serów czy ryb. Taka kolej rzeczy jednak zupełnie nie dziwi. Grupa osób deklarująca weganizm rośnie z każdym rokiem – dziś jest to już 1 mln Polaków , zaś aż 2 mln planuje przejść na dietę pozbawioną mięsa . Ponadto 43 proc. Polaków przyznaje, że nie rezygnując ze spożycia mięsa całkowicie, mocno je ogranicza . Jednak, co może być zaskakujące, na roślinne alternatywy w zdecydowanej większości – stanowiącej 93 proc. badanych – decydują się osoby, które na co dzień jedzą mięso. - Jak pokazują badania Panelu Gospodarstw Domowych firmy GfK, wspomniane trendy wyraźnie odbijają się na sprzedaży mięsa. Ta w pierwszym półroczu 2021 roku spadła w stosunku do poprzedniego o całe 10,2 proc. Odwrotnie jest z roślinnymi alternatywami, które kupiło 1,5 mln gospodarstw domowych, czyli aż o 800 tys. więcej niż pod koniec 2020 roku - mówi Stan McGowan, współzałożyciel Foods Brothers. Wydrukuj sobie jedzenie!Wagyu to jedna z najbardziej cenionych odmian wołowiny na całym świecie. Jej kilogram kosztuje 1500 zł. Tym bardziej szokuje fakt, że japońskim naukowcom udało się ten szlachetny stek... wydrukować! Kluczem do sukcesu było stworzenie biotuszu, w którym wiernie oddano całą niezwykle złożoną i skomplikowaną strukturę, z której słynie oryginał. - Nie jest to pionierski przypadek mięsa wyprodukowanego w drukarce 3D. Osiągniecie naukowców z Osaki jest jednak o tyle istotne, że jest to pierwszy raz, kiedy z taką dokładnością odwzorowano zróżnicowaną i skomplikowaną strukturę mięsa. Wołowina nagyu ma marmurkowy wzór złożony z żyłek, mięśni i kawałków tłuszczu. Niemalże dokładnie taki sam efekt osiągnięto dzięki drukarce – wyjaśnia Stan McGowan z Foods Brothers. Nerkowiec z żywymi kulturami bakterii, czyli laboratorium we własnej kuchniDziś bez problemu znajdziemy wiele zamienników nabiału – w tym mleka, jogurtów czy sera. Te zazwyczaj bazują na zbożach, soi, ciecierzycy, a nawet ziemniakach. Prawdziwym hitem wśród roślinnych zamienników nabiału okazuje się ser z nerkowca, który zawdzięcza swoją popularność przede wszystkim temu, że każdy jest w stanie zrobić go we własnym domu. Wegańska ryba? No chyba! Również z probówkiRoślinne zamienniki ryb to produkty, które w Polsce nie są jeszcze zbyt rozpoznawalne, jednak zdążyły zyskać już wielu zwolenników na całym świecie. W jaki sposób uzyskać ich autentyczny smak jedynie na bazie roślin? W tym przypadku w sukurs idą strączki, przede wszystkim groch, ciecierzyca, soczewica, soja i fasola. Sposoby produkcji tego typu żywności są już na tyle dopracowane, że finalny produkt swoim smakiem, wyglądem a nawet strukturą i chrupkością potrafi do złudzenia przypominać tradycyjne ryby oraz owoce morza. Dbają o to naturalne składniki, w tym m.in. przyprawy czy olej z alg. „SuperMeat” rodem z IzraelaSuperMeat w Tel Avivie to pierwsze miejsce na świecie, w którym powiedzenie „Wiesz co jesz” nabiera zupełnie innego znaczenia. Tam każda osoba może obserwować na żywo proces produkcji mięsa kurczaka wyhodowanego za pomocą in vitro, po czym zjeść je na swoim talerzu. Jedyne co dzieli klienta od linii produkcyjnej to cienka, przezroczysta szyba. Wegańskie jajko ugotowane na twardo? To już możliwe!Alternatywy jajek to kolejny roślinny zamiennik, który zdążył podbić już wiele sklepowych półek. Do tej pory te produkty dobrze nadawały się głównie do wypieków, jajecznicy czy omletów – brakowało jednak wegańskiej odsłony jajka na twardo. Rozwiązanie na to znalazła firma OsomeFood z Singapuru.
/źródło - / |