Wpisany przez S.Z.
|
poniedziałek, 09 sierpnia 2021 15:41 |
Byriani z ryżem i warzywami
Kuchnia indyjska to prawdziwa rewia smaków i aromatów. Dziś przygotowaliśmy przepis na byriani – klasyczne danie indyjskiej kuchni. Ryż basmati, mnóstwo warzyw, przypraw i ziół. Sami spróbujcie! Smacznego!
Składniki: * 200g ryżu basmati Britta * 1 czerwona cebula pokrojona w piórka * 1 czerwona papryka pokrojona w paski * 1 zielona papryka pokrojona w paski * 2 średnie ziemniaki obrane i pokrojone w ćwiartki * 10 orzechów nerkowca w całości * 2 ząbki czosnku starte na tarce * 2 cm korzenia imbiru obranego i startego na tarce * 2 łyżki jogurtu * 1 łyżka posiekanej natki kolendry * 1/2 łyżeczki kurkumy * 1 łyżeczka mielonej kolendry * 1 łyżeczka mielonego kuminu * 1 łyżeczka garam masala * 2 łyżeczki soli * 1/2 łyżeczki chili
Przygotowanie: 1. Ryż należy wypłukać pod bieżącą wodą. I namoczyć przez 20 minut. 2. Na dużej głębokiej patelni z przykrywką rozgrzewamy olej i smażymy cebulę aż się delikatnie przyrumieni, dodajemy paprykę i ziemniaki, całość smażymy przez minutę. Do biryani dodajemy jogurt czosnek i imbir, smażymy przez kolejną minutę. Dodajmy przyprawy i namoczony ryż. Zalewamy 1 i 1/2 szklanki wody zasypujemy ziołami, przykrywamy i gotujemy przez 12 minut. Po tym czasie wyłączamy ogień i pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut. 3. Podajemy posypane kolendrą
więcej na www.britta.pl
/źródło - / |
Poprawiony: poniedziałek, 09 sierpnia 2021 15:53 |