Byriani z ryżem i warzywami = przepis
Wpisany przez S.Z.   
poniedziałek, 09 sierpnia 2021 15:41

Byriani z ryżem i warzywami

Kuchnia indyjska to prawdziwa rewia smaków i aromatów. Dziś przygotowaliśmy przepis na byriani – klasyczne danie indyjskiej kuchni. Ryż basmati, mnóstwo warzyw, przypraw i ziół. Sami spróbujcie! Smacznego!

 

Składniki:
* 200g ryżu basmati Britta
* 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
* 1 czerwona papryka pokrojona w paski
* 1 zielona papryka pokrojona w paski
* 2 średnie ziemniaki obrane i pokrojone w ćwiartki
* 10 orzechów nerkowca w całości
* 2 ząbki czosnku starte na tarce
* 2 cm korzenia imbiru obranego i startego na tarce
* 2 łyżki jogurtu
* 1 łyżka posiekanej natki kolendry
* 1/2 łyżeczki kurkumy
* 1 łyżeczka mielonej kolendry
* 1 łyżeczka mielonego kuminu
* 1 łyżeczka garam masala
* 2 łyżeczki soli
* 1/2 łyżeczki chili

Przygotowanie:
1. Ryż należy wypłukać pod bieżącą wodą. I namoczyć przez 20 minut.
2. Na dużej głębokiej patelni z przykrywką rozgrzewamy olej i smażymy cebulę aż się delikatnie przyrumieni, dodajemy paprykę i ziemniaki, całość smażymy przez minutę. Do biryani dodajemy jogurt czosnek i imbir, smażymy przez kolejną minutę. Dodajmy przyprawy i namoczony ryż. Zalewamy 1 i 1/2 szklanki wody zasypujemy ziołami, przykrywamy i gotujemy przez 12 minut. Po tym czasie wyłączamy ogień i pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut.
3. Podajemy posypane kolendrą

więcej na www.britta.pl

/źródło - /

Poprawiony: poniedziałek, 09 sierpnia 2021 15:53