Letnie szaleństwo – przepis na tartę z truskawkami
Lato to czas na pierwsze owoce w naszych ogrodach. Kwintesencją tej pory roku są truskawki, które cieszą się ogromną popularnością w Gruzji. Prostym w przygotowaniu deserem z truskawkami jest tarta, która zachwyci gości podczas Twojego przyjęcia w ogrodzie.
Składniki na ciasto: - 250 g mąki pszennej - 95 g zimnego masła - ¾ łyżeczki proszku do pieczenia - 85 g cukru - 1 jajko - szczypta soli - łyżeczka startej skórki z cytryny Składniki na nadzienie: - 500 g świeżych truskawek - 120 g cukru - 60 g mąki - 500 ml mleka - 2 żółtka - łyżeczka startej skórki z cytryny - skórka z jednej cytryny Przygotowanie: Dodaj mąkę, masło, sól i proszek do pieczenia do miski i połącz je ze sobą za pomocą robota kuchennego. Przełóż ciasto do dużej miski, dodaj cukier i jajko, następnie uformuj ciasto w kulę. Lekko spłaszcz, zawiń ją szczelnie w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut. Podczas gdy ciasto się chłodzi, przygotuj cytrynowy krem. W średniej misce ubij żółtka i dodaj do nich cukier wraz z łyżeczką startej skórki z cytryny. Dodaj mąkę, 5 łyżek mleka i ubijaj aż składniki się połączą. Pozostałe mleko umieść w rondelku na średnim ogniu, dodaj całą skórkę z cytryny i odczekaj aż zacznie się gotować. Zdejmij z ognia i wyrzuć skórkę z cytryny. Cały czas ubijając, powoli dodawaj mleko do masy jajecznej i przelej z powrotem do rondla. Gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje. Aby zapobiec tworzeniu się skórki, owiń rondel folią spożywczą i odstaw do schłodzenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Na posypanej mąką powierzchni, rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm. Umieść je w formie do tarty o średnicy 26 cm i ostrożnie dociśnij do dna. Za pomocą wałka lub palcami, przyciśnij ciasto także do krawędzi formy, aby usunąć jego nadmiar. Widelcem nakłuj spód ciasta. Piecz przez 20-25 minut lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Przed dodaniem nadzienia, poczekaj aż ciasto ostygnie. Oczyść truskawki i pokrój je w plastry. Wyjmij schłodzony krem z lodówki, ubij na gładką masę i rozprowadź równą warstwą na upieczonym cieście. Układanie truskawek zacznij od zewnątrz i kieruj się ku środkowi tarty, aby ułożyć je w kształt koła. Smak tarty dopełni kieliszek półsłodkiego różowego wina Marani. Kombinacja tego deseru z gruzińskim winem Alazani Valley Rose sprawdzi się idealnie podczas spotkania z przyjaciółmi!
O Marani: Wina Marani są oryginalnymi gruzińskimi winami, produkowanymi w regionie Kacheti – Telawi. Winiarnia łączy nowoczesne technologie ze starożytnymi metodami wytwarzania wina. Beczki dębowe sąsiadują tu z tradycyjnymi amforami glinianymi – KWEWRI, zakopanymi w ziemi piwnicy, którą nazywa się „Marani”. Region Kacheti dzieli się na siedem najważniejszych mikroregionów dla win o zastrzeżonym nazewnictwie miejsca pochodzenia upraw winorośli. Prawy brzeg rzeki Alazani zajmują mikroregiony „Tsinandali”, „Vazisubani”, „Akhasheni” i „Mukuzani”, a mikroregiony „Napareuli”, „Kvareli” i „Kindzmarauli” są położone przy malowniczym podnóżu Dużego Kaukazu, na lewym brzegu rzeki Alazani. Tutaj rodzą się wyborne wina czerwone i białe, wytrawne i półsłodkie ze złożonym bukietem i niepowtarzalnym smakiem, które zyskują uznanie na całym świecie. Importerem win w Polsce jest Marani 1915 Sp. z o.o. Więcej informacji na stronie: http://www.marani.com.pl/
/źródło - / |