Alarmująće wyniki kontroli jakości handlowej |
Wpisany przez S.Z. |
niedziela, 13 sierpnia 2017 10:31 |
Przekłamania i niepełne informacje na etykietach opakowań pieczywa, kiełbas, pierogów, drinków i napojów. Alarmujące wyniki kontroli jakości handlowej.Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikowała wyniki kontroli przeprowadzonych w pierwszym kwartale 2017 r. Dotyczyły one jakości handlowej: ciemnego pieczywa, kiełbas o różnym stopniu wysuszenia, rozdrobienia i grubości, pierogów, pyz, krokietów, kartaczy, napojów spirytusowych, nalewek i drinków.
Wśród uchybień na jakie zwróciła uwagę IJHARS znajduje się między innymi błędne oznaczenie nazwy i rodzaju produktu. Jakie jeszcze uchybienia stwierdziła inspekcja?
• brak wskazania w wykazie składników wszystkich surowców użytych do produkcji (np. mięsa oddzielonego mechanicznie, soli, dodatków, substancji alergennych) przy jednoczesnym wskazaniu składników, których nie użyto do produkcji (np. sezamu, cukru, mięsa, sera feta, dodatków), • podanie na etykiecie pieczywa informacji "nie zawiera syntetycznych barwników" podczas gdy zgodnie z rozporządzeniem nr 1333/2008 do chleba (oprócz chleba słodowego) nie można dodawać barwników. Pozostałe uchybienia dotyczyły braku informacji o wartości odżywczej, wprowadzania w błąd co do pochodzenia produktu oraz metod wytwarzania, a także nieczytelnego oznakowania. Dr Agnieszka Szymecka – Wesołowska - wspólniczka i współzałożycielka Centrum Prawa Żywnościowego. Doradza przedsiębiorstwom branży spożywczej we wszystkich aspektach prawa żywnościowego. Doktor nauk prawnych - stopień uzyskany na Uniwersytecie w Maceracie (Włochy) na Wydziale Prawa na kierunku krajowe i wspólnotowe prawo rolne, nostryfikowany na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Wykłada prawo żywnościowe na Akademii Leona Koźmińskiego w Warszawie. /źródło - / |